Muziek maken in de herfst

Muziek is iets betoverends  voor kinderen. Helemaal als ze ontdekken dat ze het zelf kunnen maken. Dat ze zelf invloed hebben op iets, waardoor geluid ontstaat. Bij kleine baby’tjes zie je dit al, als ze vol trots hun kreten herhalen en ontdekken dat zij zelf zulke mooie klanken kunnen maken. Later doen ze dat door te klappen en te stampen. En hoe leuk is het niet als je debetovering van muziek kunt combineren met het interessante en prikkelende van de natuur in de herfst. Dat is dubbelleuk!!

Ik wil je uitnodigen om onderstaande activiteit te doen en hieronder aan te geven wat je ervan vond. Verder zijn jouw ideeën voor activiteiten hieronder natuurlijk ook altijd welkom.

Activiteit: muziek maken in de herfst.

Leeftijd: 2 t/m 6 jaar

Benodigdheden:
– Verzameld herfst materiaal van buiten; zoals kastanjes, bladeren, takjes e.d.
Voor de oudere kinderen:
– papier
– plakband
-wc rolletjes
– verf

Voorbereiding:
Ga samen met de kinderen naar buiten om herfst materialen te zoeken, waar je muziek mee kunt maken. Denk dan aan twee kastanjes tegen elkaar tikken, twee blaadjes over elkaar wrijven, twee takjes tegen elkaar tikken, met een takje op een dennenappel tikken enz.

Uitvoer:
Ga vervolgens weer naar binnen. De kleinste kinderen kunnen iets kiezen waar zij muziek mee willen maken. De oudste kinderen kunnen eventueel nog verder knutselen om hun instrument mooier en/of ingewikkelder te maken. Bijvoorbeeld door allerlei eikeltjes en blaadjes in een wc rol te doen en deze dicht te maken met papier en plakband. De dichte wc rol kan eventueel vervolgens nog versierd worden met papier en/of verf. Door de wc rol te schudden ontstaat er muziek. De activiteit kan natuurlijk afgesloten worden door een gezamenlijk concert.

Het concert kan eventueel aangevuld worden met een liedje over de herfst:
http://www.kinderliedjes.overtuin.net/seizoenen.html#herfst

Veel plezier!

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *