Storm in de maatschappij

Na een natte, maar zeker ontspannende zomer, ben ik vol goede moed weer opgestart met al mijn werkzaamheden. De zomer heb ik, naast ontspannen en opladen, gebruikt als bezinningsmoment.

In de afgelopen maanden is er veel onrust geweest in onderwijs- en kinderopvangland. Alle veranderingen en aankomende bezuinigingen zijn veel organisaties niet in de koude kleren gaan zitten. Er zijn zelfs organisaties die de consequenties van deze ontwikkelingen nu al terug zien in hun financiële plaatje. Dit brengt onzekerheid en soms zelfs angst met zich mee. Iets wat we, naar mijn idee, de afgelopen jaren in onze hele maatschappij zien ontstaan, op het moment dat er over de crisis gesproken wordt. En dat terwijl we inmiddels allemaal weten dat de crisis versterkt wordt door angst. Als mensen bang worden, geven ze minder geld uit. Men gaat bij wijze van spreken op zijn geld zitten, totdat anderen in de maatschappij laten zien dat het weer veilig is om geld uit te geven. En zo wacht men op elkaar, in de hoop een bewijs te zien dat het veilig is en de crisis voorbij is. Naar mijn idee zorgt dat ervoor dat we nu in een maatschappij leven, waarvan de economen in ons land aangeven, dat we van de ene crisis in de anderen rollen. En dat alles terwijl Prinsjesdag nog niet eens geweest is.

De bezuinigingen zijn nog niet doorgevoerd. Dus eigenlijk is dit onze kans. Dit is onze kans om, voordat de storm los barst, te zorgen dat we er warm en veilig bijzitten. We hebben nu de kans om ons huis nogmaals te inspecteren. De fundering, de muren en het dak nog eens na te kijken en eventueel te repareren. Zodat we straks, in de eventuele storm, zonder problemen blijven staan en zelfs bij de openhaard kunnen genieten van de storm die buiten is en aan ons voorbij trekt.

Dus dit is het moment om je onderwijs- of kinderopvang organisatie te inspecteren en eventueel te verstevigen of te repareren. Staat er een stevig en flexibel team? Zijn mensen gemotiveerd en gedreven? Wordt er goed gecommuniceerd met elkaar en met mensen buiten de organisatie? Kan er ingespeeld worden op de veranderingen in de behoeften van de kinderen, leerlingen of ouders?

Kortom kan de organisatie elke storm doorstaan en ook nog genieten van het succes bij de openhaard? Of zijn er kleine reparaties en verstevigingen nodig?
Wil jij je organisatie stormklaar maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, dan denken we graag met u mee.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *